»Pridobili smo certifikat DRUŽBENO ODGOVORNO PODJETJE«
24. 10. 2019
Uporabniki naselja Srednje
13. 11. 2019
»Pridobili smo certifikat DRUŽBENO ODGOVORNO PODJETJE«
24. 10. 2019
Uporabniki naselja Srednje
13. 11. 2019

Z mednarodnim sodelovanjem do vnovične uporabe deževnice

Avtor: Borut Hočevar

Mariborski vodovod oskrbuje z zdravo in ustrezno pitno vodo prebivalce 17 občin v severovzhodni Sloveniji. K trajnostnemu in družbeno odgovornemu razvoju pristopajo inovativno, pri okoljskih projektih in odnosu zaposlenih do okolja presegajo zakonske okvirje, uvajajo izvirne rešitve, razvijajo nove alternativne izdelke, vizija podjetja vključuje trajnostni razvoj, našteto pa potrjujejo številna priznanja in certifikati, so med drugim zapisali v prijavi na okoljski razpis.

 

Med certifikati je certifikat ravni B Inštituta Ekvilib, ki so ga pridobili kot družbeno odgovorno podjetje na podlagi standarda ISO 26.000 za odgovornost do okolja in organizacijsko upravljanje. Direktor Danilo Burnač je lani dobil slovensko nagrado za družbeno odgovornost horus v kategoriji splošna posebna priznanja med drugim zaradi skrbi za okolje. Med priznanji je tudi srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za najboljše inovacije podravske regije. Dobili so ga za projekt Otipljiva H2O informacija v brajici, s katerim so slepim in slabovidnim omogočili dostop do informacij o porabi vode in večjo samostojnost pri urejanju finančnih obveznosti.

Sodelovanje v številnih projektih

Podjetje se je v zadnjih letih vključilo v več večjih projektov, med drugim v projekt zmanjšanja vodnih izgub in porabe električne energije Petrol Eltec, projekt Murman, projekt Smart City, projekt Vseživljenjska kariera, projekt postavitve fotovoltaike, projekt sofinanciranja pri zaposlovanju invalidov, projekt sofinanciranja vgradnje varčnih svetilk, sodeluje pa tudi pri projektu krožnega gospodarstva Wcycle.

V okviru projekta Smart city so lani izvedli projekt vgradnje daljinskih števcev. Cilj je odčitanje vodovodnih števcev z vožnjo po ulici. Projekt omogoča pravočasno zaznavanje nenamenskih iztokov vode, hitrejše ukrepanje in zmanjšanje vodne izgube in porabe električne energije ter bolj zanesljivo oskrbo s pitno vodo. Na območju mesta želijo pametne merilnike povezati v komunikacijsko omrežje mesta.

Mehanizem za spremljanje okoljskih ciljev

Eden glavnih mehanizmov Mariborskega vodovoda pri spremljanju in poročanju o napredku pri doseganju okoljskih ciljev je trajnostno poročilo, ki je pomemben del letnega poročila. Povzemamo nekaj informacij iz trajnostnega poročila za leto 2018.

Lani so se skupaj z inštitutom Wcycle prijavili na projekt City Water Circles, ki ga 85-odstotno sofinancira evropski regionalni razvojni sklad. Vodi ga mesto Budimpešta, sodeluje 11 partnerjev iz šestih držav. Cilj projekta je vračanje prečiščene odpadne vode in deževnice v učinkovito vnovično uporabo in tako zmanjšati obremenitve vodnih virov.

Visok strošek za elektriko

Z električno energijo, ki jo porabijo za črpanje in distribucijo pitne vode, bi lahko oskrbeli skoraj 1.300 gospodinjstev. Strošek porabljene električne energije za črpanje in distribucijo vode pomeni v kosmatem donosu poslovanja pet odstotkov, v lastni ceni vode pa deset odstotkov. Eden najpomembnejših energijskih prihrankov bo izboljšanje energetske učinkovitosti poslovne stavbe. Leta 2010 so na sedežu podjetja s pomočjo subvencije postavili sončno elektrarno priključne moči 49,75 kilovata. Lani so iz obnovljivih virov proizvedli 52 tisoč kilovatnih ur zelene energije, kar je bilo deset odstotkov manj kot predlanskim.

Med glavnimi izzivi so zmanjšanje obsega in deleža avtomobilskega prometa, pospeševanje zamenjave vozil z vozili, ki imajo manjše izpuste škodljivih snovi in delcev, spodbujanje zaposlenih za prihod na delo z drugimi prevoznimi sredstvi, racionalnejša raba službenih vozil. Lani so kupili prvo vozilo na električni pogon, so med drugim zapisali v Mariborskem vodovodu v prijavi na okoljski razpis.

Vir: https://oe.finance.si/8954555/Mariborcani-z-mednarodnim-sodelovanjem-do-vnovicne-uporabe-dezevnice?cctest&

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.

Nastavitve zasebnosti so shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke