Vsako leto 11. marca obeležujemo svetovni dan vodovoda

Preventivna dezinfekcija vode na delu območja MO Maribor
10. 11. 2022
»Pospeši spremembo« je osrednja tema letošnjega svetovnega dneva voda
22. 3. 2023
Preventivna dezinfekcija vode na delu območja MO Maribor
10. 11. 2022
»Pospeši spremembo« je osrednja tema letošnjega svetovnega dneva voda
22. 3. 2023
Prikaži vse

Vsako leto 11. marca obeležujemo svetovni dan vodovoda

Vodovodne instalacije so tako pomembne za svet, da naj bi Albert Einstein izjavil, da bi postal vodovodar, če bi lahko vse ponovil. Vodovod je nedvomno bistvena sestavina vsakega sodobnega in razvitega mesta. Je ključnega pomena, saj je treba izbrati mestno vodovodno napeljavo še preden se pripravijo kakršni koli arhitekturni načrti. 

Brez sodobnega vodovoda bi bilo naše vsakdanje življenje veliko težje. Od vročih prh do čiste pitne vode nam vodovodna napeljava nudi bistveno udobje, ki se nam pogosto zdi samoumevno. Ob tem pomeni vodovodna napeljava še veliko več. Pomanjkanje dostopa do vodovodne napeljave je pomemben zdravstveni problem. Vodovod rešuje življenja. Brez ustreznih vodovodnih sistemov je veliko ljudi po vsem svetu dovzetnih za bolezni. Otroci so še posebej ranljivi. Približno 700.000 otrok vsako leto umre zaradi driske. To stanje je običajno posledica neustrezne sanitarije in nevarne pitne vode.
Od leta 2010 praznujemo vsako leto 11. marca svetovni dan vodovoda; dan je posvečen poudarjanju pomembne vloge vodovoda pri varovanju javnega zdravja.

Mariborski vodovod – najboljša voda že od leta 1901

Prvi začetki vodo oskrbe in Mariborskega vodovoda segajo v leto 1901. Danes Mariborski vodovod iz Skupine JHMB oskrbuje z zdravo pitno vodo 16 občin v SV delu Slovenije. Celovit vodooskrbni sistem zagotavlja vodo iz 49 vodnjakov na različnih lokacijah, z letno količino 13,8 mio m3 načrpane vode. Največ vode, okrog 70 %,  se v sistem načrpa iz vodnega vira Vrbanski plato. Poleg vodnjakov obsega vodooskrbni sistem še 130 vodohranov, 134 prečrpalnic in več kot 7.800 hidrantov, s katerimi se zagotavlja požarna varnost. Celoten vodovodni sistem obsega več kot 1.670 km razvejanega vodovodnega omrežja. V sistemu je več kot 43 tisoč priključkov in skoraj 51 tisoč vgrajenih vodovodnih števcev, ki merijo porabo vode pri uporabnikih.

Vodovodni sistem zahteva velika vlaganja, če želimo ohranjati visoke tehnične in zdravstvene standarde oskrbe s pitno vodo. Vsak urbanistični poseg v prostor lahko vpliva tudi na oskrbo z vodo, posredno ali neposredno, in previdnost ni odveč, saj so posledice trajne
Skrb za vodovodno napeljavo je tudi del odgovornosti vsakega posameznika, lastnika stanovanja, hiše. Vodovod ni pogosto visoko na seznamu naših prioritet, še posebej, ko vse deluje. Vendar pa lahko na svetovni dan vodovoda začnemo z novo navado, da bo naš vodovod deloval čim dlje. Poskrbimo, da bodo naše vodovodne cevi vzdrževane, čiste in brez ovir, da bo delovanje vodovoda varno in brez težav.

Urejena vodna oskrba je pogoj za varovanje zdravja

Svetovni dan vodovoda priznava ključno povezavo med zdravjem in vodovodnimi ustanovami. Dobra vodovodna napeljava ni le nekaj lepega, to je najvarnejši in najhitrejši način za ohranjanje in zaščito našega zdravja.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.

Nastavitve zasebnosti so shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke