»Voda za mir« je tema letošnjega svetovnega dneva voda

Obvestilo!
7. 2. 2024
Maja sprememba uradnih ur oddelka Obračun vode in priključki
5. 4. 2024
Obvestilo!
7. 2. 2024
Maja sprememba uradnih ur oddelka Obračun vode in priključki
5. 4. 2024
Prikaži vse

»Voda za mir« je tema letošnjega svetovnega dneva voda


Pred nami je obdobje, namenjeno okoljskim vsebinam in izzivom. Začenja se z 22. marcem, ko vsakoletno praznujemo svetovni dan voda.

Ta dan nam ponuja priložnost za ozaveščanje o pomembnosti vode za življenje na Zemlji. Opozarja nas na različne vidike vodnega vira, vključno z varstvom, trajnostno rabo in dostopom do čiste vode za vse. Letošnja tema »Voda za mir« se osredotoča na ključno vlogo vode pri stabilnosti in blaginji sveta.

Voda je temeljni vir, ki ohranja življenje na našem planetu. Trajnostno upravljanje z vodo se sooča s številnimi izzivi, vključno s pomanjkanjem, onesnaževanjem in prekomernim izkoriščanjem vodnih virov.

Ker se vplivi podnebnih sprememb povečujejo in svetovno prebivalstvo narašča, postaja potreba po združitvi v boju za ohranjanje našega najdragocenejšega vira vedno bolj nujna. Javno zdravje in blaginja, prehranski in energetski sistemi, gospodarska produktivnost in okoljska celovitost so odvisni od pravilnega delovanja in pravičnega upravljanja vodnega kroga.

Javni podjetji Mariborski vodovod in Nigrad iz Skupine JHMB obvladujeta vodni krog in celoten komunalni vodni tok, ki sta ključna infrastrukturna sistema v urbanem okolju in sta tesno povezana, čeprav opravljata različni funkciji. Imata pomembno vlogo pri spodbujanju trajnostnega ravnanja z vodnimi viri in izvajanju ukrepov za varovanje okolja. To vključuje naložbe v infrastrukturo za čiščenje in distribucijo vode, izobraževanje javnosti o varčevanju z vodo, spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije pri obravnavi odpadnih voda in iskanje inovativnih rešitev za učinkovito upravljanje z vodnimi viri, kar je ključno za zdravje ljudi in varovanje okolja.

Pogrebno podjetje Maribor iz Skupine JHMB se osredotoča na trajnostne pristope za zmanjšanje porabe vode, ki je na pokopališčih precejšnja, in varovanje naravnih virov. Zavzema se za saditev rastlinskih vrst, ki so prilagojene lokalnim podnebnim razmeram in potrebujejo manj zalivanja. Veliko vrst trav in trajnic ne potrebuje pogostega zalivanja in preživi tudi v bolj sušnih pogojih; smiselna je tudi uporaba avtohtonih rastlin, ki so že prilagojene podnebnim razmeram in vzdržijo v sušnih obdobjih.

Za trajnostno upravljanje vodnih virov in zagotavljanje njihovega dolgoročnega obstoja za prihodnje generacije so bistveni vključevanje javnosti, izobraževanje in sodelovanje vseh deležnikov. Dan voda je zato pomemben trenutek za spodbujanje akcij in politik, ki bodo prispevale k boljšemu upravljanju in zaščiti tega ključnega vira življenja.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.

Nastavitve zasebnosti so shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke