Uvedba obračunavanja omrežnine v občini Maribor od 1.11.2017 dalje

Krvodajalska akcija dne 19.12.2017
22. 12. 2017
Spremembe cen vode od 1.1.2018 dalje v občinah Duplek, Benedikt in Sv. Jurij v Slov.goricah
4. 1. 2018
Krvodajalska akcija dne 19.12.2017
22. 12. 2017
Spremembe cen vode od 1.1.2018 dalje v občinah Duplek, Benedikt in Sv. Jurij v Slov.goricah
4. 1. 2018
Prikaži vse

Uvedba obračunavanja omrežnine v občini Maribor od 1.11.2017 dalje

OMREŽNINA
Spremenjene cene in način obračuna storitev oskrbe s pitno vodo v Mestni občini Maribor – sklep mestnega sveta občine Maribor na 29. redni seji z dne 5. 10. 2017.
S 1. novembrom 2017 so v Mestni občini Maribor začele veljati spremenjene cene in način obračuna storitev oskrbe s pitno vodo. Sprejeta cena za pitno vode po novem znaša 0,6832 EUR/m³ brez DDV (do sedaj 0,667 EUR/m³). Osnovna omrežnina za vodomer premera 13 in 20 mm je 3,41 EUR na mesec (do sedaj 3,93 EUR na mesec) brez DDV. Omrežnina za premer vodomera 13 in 20 mm je osnova za izračun omrežnine za večje premere in je označena kot faktor 1.
Spremenil se je način obračuna omrežnine za vodo v večstanovanjskih objektih, ki imajo skupni vodomer. Po novem se za vsako stanovanjsko oz. poslovno enoto obračuna omrežnina za vodo za priključek s faktorjem omrežnine 1. To pomeni, da je omrežnina za vodo, ki jo bodo po novem plačevali uporabniki v večstanovanjskih objektih za posamezno stanovanje oz. poslovni prostor, enaka omrežnini za vodo vodomer DN 13 ali 20 mm v individualnih hišah. Do sedaj se je strošek omrežnine za vodo v večstanovanjskih objektih za skupni vodomer, ki je praviloma večjih dimenzij, delil po številu stanovanjskih oziroma poslovnih enot.
Skladno z novo uredbo so torej uporabniki v individualnih objektih in v večstanovanjskih objektih izenačeni. Pred tem so uporabniki v večstanovanjskih objektih plačevali zelo različne stroške omrežnin za vodo, saj so bili le ti porazdeljeni glede na število stanovanj oz. poslovnih prostorov. Na primer: pri enaki dimenziji vodomera je strošek omrežnine za vodo v objektu z več stanovanji na posamezno stanovanje nižji kot v objektu z manj stanovanji.

OSNOVA IN PRAVNE PODLAGE
Vlada Republike Slovenije je v mesecu novembru 2012 sprejela novo Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (Uradni list RS, št. 87/2012).
Uredba je stopila v veljavo 1.1.2013, občine bi cene morale uskladiti do 1.4.2014. V skladu z novo metodologijo je Mariborski vodovod, kot izvajalec obvezne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo, pripravil elaborat, ki se je začel uporabljati v različnih občinah v različnih časovnih obdobjih, odvisno od potrditve na občinskih svetih.
Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih služb varstva okolja onemogoča kakršno koli razlikovanje cen med posameznimi tipi uporabnikov, zato ni nobene razlike v ceni med uporabniki komunalnih storitev, tako da so popolnoma izenačeni uporabniki v individualnih hišah kot v večstanovanjskih in poslovnih prostorih.
Uporabniki v stanovanjih, stanovanjskih hišah in gospodarskih objektih plačujejo enako ceno, kar zadeva storitve izvajalca javne službe, kot tudi omrežnino, ki je prihodek občine, namenjen obnovi infrastrukture

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.

Nastavitve zasebnosti so shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke