Uradne ure v sredo 29.12.2021
28. 12. 2021
Vrbanski plato
14. 3. 2022
Uradne ure v sredo 29.12.2021
28. 12. 2021
Vrbanski plato
14. 3. 2022

»NAREDIMO NEVIDNO VIDNO«

Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru. Vsako leto svetovni dan voda osvetljuje pomen vode z različnih vidikov. Letošnja osrednja tema je »Podzemna voda: naredimo nevidno vidno«.

Kar tretjina vse sladke vode je skrita pod površjem. Takšni vodi rečemo podzemna voda. Podzemna voda nastaja s pronicanjem padavinske in površinske vode skozi kamnine oziroma prepustne plasti, po katerih teče gravitacijsko proti neprepustni podlagi, nad katero se zbira. Podzemna voda se zadržuje na neprepustnih plasteh pod površjem, od koder jo črpamo za pitje in tudi za druge namene (za namakanje, tehnološko vodo, ogrevanje in hlajenje s toplotnimi črpalkami, za termalne vode za kopanje ter za ustekleničenje). Podzemna voda se premika, hitrost premikanja pa je odvisna od nagnjenosti in sestave kamninske plasti, kjer je podzemna voda.

Dejstvo, da je podzemna voda skrita pod zemeljskim površjem, pogosto daje lažni občutek, da je zaščitena pred morebitnim onesnaženjem, ki ga povzroča človek s svojimi dejavnostmi (kmetijstvo, industrija, komunalne odpadne vode).

Vendar ima podzemna voda slabo samočistilno sposobnost in onesnaženje, ki zaide v podzemno vodo, se zaradi specifičnih fizikalnih in kemijskih procesov tam zadržuje daljši čas. Zato je najpomembnejša naloga vseh nas preprečevanje vsakršnega onesnaženja, še posebej ob dejstvu, da podzemne vode zagotavljajo skoraj celotno oskrbo s pitno vodo v Sloveniji.

Prav zaradi boljšega stanja podzemnih vod se, kot že zapisano, za oskrbo s pitno vodo večinoma uporabljajo podzemne vode. Za pripravo pitne vode iz podzemne vode so na splošno potrebni manj zahtevni tehnološki in cenejši postopki priprave. V številnih primerih ima podzemna voda celo že lastnosti pitne vode.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.

Nastavitve zasebnosti so shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke